Laat kinderen op een veilige manier kennis maken met CrossFit: we zetten een aantal medicijnbal oefeningen voor kinderen (6+) op een rijtje

Tegenwoordig zitten kinderen veel achter schermen. Om ervoor te zorgen dat kinderen naast het online gamen en tv kijken nog voldoende bewegen wordt er steeds vaker CrossFit voor kinderen aangeboden. Het doel: kinderen vanaf jonge leeftijd leren om voldoende en op de juiste manier te bewegen. Vooral houding is erg belangrijk. Daarnaast stimuleert regelmatig bewegen ook de cognitieve ontwikkeling van het kind. Betere prestaties op school dus!

Toch kun je een kind niet direct zonder supervisie aan de slag laten gaan met halters en kettlebells. Deze zware voorwerpen kunnen bovenop een kind terechtkomen en letsel veroorzaken. Om een kind toch alvast de basis bewegingen van CrossFit bij te brengen wordt vaak gekozen voor een workout met een medicijnbal.

Wat maakt medicijnballen zo geschikt voor kinderen?
Een medicijnbal is niets meer dan een verzwaarde leren bal. Medicijnballen zijn een gemakkelijke en leuke manier om snelle bewegingen, versnelling en krachtproductie te trainen. Een van de voordelen van trainen met een medicijnbal is de veiligheid. Iedereen weet hoe je een bal gooit, vangt of beweegt en daarom is slechts minimale instructie vereist. De medicijnbal heeft als trainingselement een beperkt risico op letsel terwijl het toch de gebruiker in staat stelt om vele dynamische bewegingen uit te voeren.

Door het lage startgewicht (medicijnballen zijn al verkrijgbaar vanaf 1 kg) en hun leren afwerking zijn medicijnballen, in tegenstelling tot dumbbells, kettlebells en halters ook geschikt voor kinderen. Toch raden we wel ten sterkste aan om altijd toezicht te houden en een kind goed te instrueren in het juiste gebruik van de medicijnbal.

Hieronder staan een aantal medicijnbal oefening die zo zijn aangepast dat ze door kinderen uitgevoerd kunnen worden.

Vier oefeningen op een rijtje

Russian twist

Voor een kindvriendelijke twist aan deze Russian twist is het belangrijk dat de voeten van het kind recht onder de schouders staan (dus iets uit elkaar). De medicijnbal wordt ter hoogte van de navel vastgehouden met gebogen armen. Vervolgens draait het lichaam met de bal naar links totdat de bal zich ten hoogte van de heup bevindt. Draai vervolgens weer terug tot de beginpostitie en herhaal de oefening door naar rechts te draaien. Op deze manier oefent het kind de buik- en heupspieren en het correct draaien van het bovenlichaam.


Wood chop

Wanneer een kind de Russian twist onder de knie heeft kan begonnen worden met de wood chop. De wood chop is ook een draaioefening, waarbij naast de buik en de heup ook de rug, de armen en de benen worden gebruikt. Tijdens deze oefening verplaatst de bal zich van links naar rechts en van schuin boven het hoofd (links) naar de hoogte van de knie (rechts). Zorg dat de voeten van het kind recht onder de schouders staan (dus iets uit elkaar). Laat het kind naar links indraaien met de bal schuin boven het hoofd (armen gestrekt en de voeten draaien iets mee). Vervolgens draait het lichaam in naar rechts en van rechtopstaand naar gehurkt. De armen blijven hierbij gestrekt waardoor de bal aan de rechter kant van het lichaam, ter hoogte van de knie uitkomt. Vervolgens wordt de beweging in tegenovergestelde richting gemaakt totdat het kind weer in de beginpositie staat. Herhaal de oefening vervolgens door van rechts naar links te draaien.


Squat swing

Ook tijdens de squat swing verandert de positie van staan naar gehurkt. Tijdens deze oefening worden de spieren in zowel het bovenlichaam als het onderlichaam getraind, waaronder de schouders, de boven- en onderrug, de bilspieren, en de quadriceps. Zorg dat het kind met de voeten uit elkaar staat (iets breder dan de schouders), met de medicijnbal in beide handen vast boven het hoofd. Tijdens deze oefening wordt de bal snel verplaatst van boven het hoofd tot tussen de knieën (squat houding). Het lichaam gaat van gestrekt tot de squat houding, waarbij de knieën gebogen zijn en het lichaam vanuit de taille iets naar voren gebogen is. Keer vervolgens de beweging om totdat het kind weer terug is in de startpositie.


Medicine ball squat

Tijdens de medicine ball squat wordt ook de juiste squat houding getraind. Ditmaal blijft de bal op dezelfde plaats. Net als bij de Russian twist staan de voeten recht onder de schouders en wordt de bal met gebogen armen vastgehouden ter hoogte van de borst. Laat het kind vervolgens door de knieën gaan, totdat de bovenbenen parallel lopen met de vloer. Let erop dat de rug gestrekt blijft (dus niet rond) en dat het kind vooruit blijft kijken (niet naar beneden). De bal blijft tijdens de oefening ter hoogte van de borst. Laat het kind vervolgens weer terugkeren naar de beginpositie.


Jong geleerd, oud gedaan

Door kinderen van jongs af aan op de juiste manier bovenstaande bewegingen aan te leren train je ze om hun lichaam goed te gebruiken. Hier hebben ze niet alleen profijt van tijdens het sporten, maar ook in het dagelijks leven, bijvoorbeeld tijdens het tillen van zware objecten. Daarnaast komen de bovengenoemde bewegingen ook veelvuldig voor in andere CrossFit elementen, waardoor deze kinderen, op latere leeftijd, gemakkelijk over kunnen stappen op het gebruik van halters, dumbbells of andere workout apparatuur.